DOI چیست؟ کاربرد آن در چه زمینهای است؟
این عبارت مخفف Digital Object Identifier است و برای شناسایی محتوای موجود در اینترنت شامل کتاب، گزارش، مقاله، مدیا و غیره مورد استفاده قرار میگیره. DOI اولین بار توسط سازمان پیشبردهای تحقیق ملی آمریکا، CNRI، در سال 1996 طراحی شد. سیستم DOI استانداردیه که توسط سازمان استاندارد جهانی، ISO، تنظیم شده و تحت نظارت سازمان IDF (International DOI Foundation) اداره میشه.
DOI مشابه URL هست با چند تفاوت: DOI، بر خلاف URL، محتوا رو به عنوان یک وجود مستقل در نظر میگیره و اون رو معرفی میکنه، در مقایسه با URL که محل انتشار محتوا رو ذکر میکنه. این به آن معناست که اگر URL یک شیء در اینترنت تغییر کنه، باز هم DOI اون ثابت میمونه. پس DOI نسبت به URL، از ثبات بیشتری برخورداره. همچنین، DOI میتونه شامل اطلاعات جزئی در مورد آن محتوا همچون تاریخ انتشار یا حجم نیز باشه. علاوه بر این، مراجع مستقلی وظیفه صدور DOI را دارند که اطمینان و صحت اون رو ارتقا میده.
هر اسم DOI یک رشته از حروف و عدده که از دو بخش پیشوند و پسوند تشکیل میشه و با علامت ” / “ از هم جدا میشن. پیشوند نقش شناساندن ثبتکننده اسم رو بر عهده داره و پسوند، که توسط شرکت ثبتکننده انتخاب میشه، شیء بخصوص مرتبط با اون DOI رو مشخص میکنه. در این رشتهها اکثر حروف UNICODE قابل استفاده هستند و بزرگ یا کوچک بودن آنها باعث تمایز در نام میشود.
برای مثال در اسم 10.1016/j.shpsb.2016.08.006 بخش 10.1016 پیشوند است و j.shpsb.2016.08.006 پسوند. بخش 10. عامل ثبت DOI و «1016» شرکت ثبتکننده رو مشخص میکنه که در این مثال انتشارات Elsevier است. پسوند j.shpsb.2016.08.006 هم یک شیء به خصوص را مشخص میکنه که در این مثال، مقالهای با عنوان Leibnizian relationalism for general relativistic physics است. برای پیدا کردن محل یک شی دارای DOI در سطح اینترنت، کافیه عبارت http://dx.doi.org رو به ابتدای رشته DOI اضافه کنید و آدرس بدست اومده رو در مرورگر خودتون جستجو کنید.
در ادامه، معرفی اجمالی مراجعی که شناسه DOI رو صادر میکنن آورده شده.
CrossRef
این نهاد در اوایل سال 2000 تاسیس شد و تا پایان اوت سال 2016 بیش از 80.000.000 DOI صادر کرده. از این تعداد، حدود 66 میلیون DOI به مقالات علمی مربوط میشه که از این حیث، کراسرف معتبرترین نهاد در جهان محسوب میشه. حوزه فعالیت این آژانس در زمینهی نشریات علمی اعم از کتاب، مجله، مقاله، نشریه و... است که تاسیس آن توسط مجموعهای از ناشران و فعالان در زمینهی طراحی سیستم DOI انجام پذیرفت. با مراجعه به سایت Crossref.org میتونید DOI خودتون رو در موتور جستجوی سایت جستجو کنید و علاوه بر مشاهده محل نشر اون محتوا در سطح اینترنت، اطلاعات محدودی که هم از اون محتوا در صفحه نتایج سایت مشاهده کنید. از این موتور جستجو برای جستجوی کلیدواژه یا نام نویسندگان هم میتونید استفاده کنید، با اینکه کراسرف از این لحاظ زیاد موتور جستجوی معتبری به حساب نمیاد. (در مقایسه با کتابخانههای آنلاین ناشران، پایگاههای کتابشناختی یا حتی Google Scholar)
در حال حاضر، تقریباً تمام ناشران برتر علمی جهان عضو کراسرف هستند و برای تمام مقالات خودشون شناسه DOI دریافت میکنن. اگر شما هم قصد انتشار مقاله تو نشریات معتبر رو داشته باشید، حتماً مقاله شما هم شناسه DOI دریافت خواهد کرد.
DATACITE
این سازمان در دسامبر 2009 در شهر لندن تاسیس شد. DataCite تا ماه اوت سال 2016 بیش از 8.200.000 DOI صادر کرده و در حال گسترش همکاری خود با انتشارات و موسسات بزرگ و گسترش خدمات خود میباشد، هر چند که همچنان به اعضای بریتانیایی سایت CrossRef اضافه میشه و DataCite هنوز اعتبار کافی برای انحصار بازار بریتانیا رو کسب نکرده.
ISTIC [1]
موسسه اطلاعات علمی و فنی چین و موسسه Wangfang Data در سال 2000 با یکدیگر متحد شدند. این همکاری در سال 2007 منجر به تأسیس آژانس ثبت DOI چین شد. بیشتر فعالیت این آژانس به همکاری با کتابخانهها و ناشران چینی محدود میشه، ولی این آژانس با کشورهای دیگر هم همکاری داره. این آژانس تاکنون در حدود 20.000.000 DOI صادر کرده.
EIDR [2]
موسسه ثبت شناسه برای آثار تفریحی، با هدف صدور شناسه برای آثار تفریحیِ منتشرشده بر روی اینترنت در سال ۲۰۱۰ تأسیس شد. این موسسه تا ماه اوت سال 2016 در حدود 1.000.000 DOI صادر کرده و با اکثر شرکتهای بزرگ فیلمسازی و بازیسازی همکاری داره.
mEDRA [3]
آژانس ثبت DOI چندملیتی اروپا در جولای 2003 تأسیس شد. هسته مرکزی این آژانس موسسه انتشارات ایتالیا است که در سال 2004 شرکت mEDRA srl را برای مدیریت آژانس ثبت DOI تأسیس کرد. البته این شرکت با شرکتهای بزرگی در آلمان، اسپانیا، مجارستان و دیگر کشورهای اروپایی همکاری داره.
OPOCE [4]
در اوت 2004، سازمان IDF به طور رسمی دفتر انتشارات رسمی اتحادیه اروپا را به عنوان آژانس ثبت DOI معرفی کرد. دفتر این اتحادیه در لوکزامبورگ قرار داره و در حال حاضر برای بالغ بر 62 دفتر، موسسه، آژانس، مجلس و دیگر مؤسسات اتحادیه اروپا DOI صادر میکنه، و همچنین وظیفه پخش و نشر انتشارات اتحادیه اروپا را در تمام رسانهها به عهده داره.
AIRITI
یک شرکت تایوانی است که ژورنالهای اینترنتی علمی در زمینه هنر تولید میکنه و دفتر مرکزی آن در تایپه قرار داره. حوزهی فعالیت شرکت بیشتر به تایوان و چین محدود میشه، ولی محصولات این شرکت به بیش از 112 کشور فرستاده میشه. در جولای 2011، IDF این شرکت تایوانی را به عنوان یکی از آژانسهای ثبت DOI معرفی کرد. این شرکت برای انتشارات چینی و تایوانی DOI صادر میکنه.
JaLC [5]
پروژهای است که توسط آژانس علوم و فناوری ژاپن (JST) با همکاری چند موسسه ژاپنی دیگر شروع شده که اولین آژانس صدور DOI ژاپن محسوب میشه. تا ابتدای سپتامبر سال 2016، این نهاد بیش از 3.200.000 شناسه صادر کرده که محتوای اکثر مراکز علمی معتبر ژاپن رو شامل میشه.